Saturday, July 24, 2010

Finally....

at the school's assembly court

at the school hall..

Finally... hari yang ditunggu2 telah pun tiba, Duli Yang Maha Mulia Tuanku Sultan Mizan Zainal Abidin Ibni Al-Marhum Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah (the constitutional head-of-state of Malaysia ) and Raja Permaisuri Agong Tuanku Nor Zahirah were in our school this afternoon to officiate the school's Alumni's Gathering. Tuanku was a student in the school and he is from Class of 78. For the event, I was in charge of the students performance for the King and Queen! I'll tell you more about his visit to the school in my next post, ok. I dah tau apa dia lagu favourite Tuanku and his caller ring tone. My student ada nyanyi lagu kegemaran Tuanku. I also have lots of photos that I would like to share with all of you.


For the past few days I have been quite busy- sebok dan menyebok sana sini preparing for the event. By the time I got back from school, I would be very exhausted and minggu ni mmg dapur pun tak berasap. We have been eating outside and a few times at this seafood restaurant at Kuala Ibai which is near my house... The food served at the restaurant is quite good (to me lah..) and the price is very reasonable.. Most people go there for the grilled seafood. The seafood is really fresh and not bad at all.....




The view from where I was sitting at the restaurant. Petang2 best lepak sini!

Arfah Batik factory is opposite the restaurant at the other side..


Yg bumbung merah tu Arfah Batik factory




It's under the Kuala Ibai bridge near the lagoon..


Choose your sotong (squid)....


My favourite at the restaurant. I think it's the best squid fritters in Terengganu. Mmg best and the best!


Grilled Fish Terengganu style. I sukak! It tastes a bit different from the grilled fish at Jalan Bellamy KL tu tapi dua2 pun I suka. Here sambal ikan bakar yg ready made byk dijual..


Sup Tulang..I like Sup Ekor tapi takde kat sini




Grilled Cockles...


So, if you are in KT, hellolah ok..bolehlah I belanja kat situ....

54 comments:

  1. erk... terus rasa lapar tengah2 malam ni tgk gambar2 di atas...

    ReplyDelete
  2. TK Sensei,
    Menci tau tengok gambar ikan tu! Boleh tak dia masak kurang pedas? Kucing kan tak makan cili....

    ReplyDelete
  3. Beautiful and interesting photos as always...I love the one of the cat near the bridge :-)

    ReplyDelete
  4. ooo u kat sek sultan sulaiman ye???eh kat mana sotong goreng tu ye?nanti i hello u ye bila sampai KT :D i suka sotong goreng mcm tu...
    jarang jumpa soton goreng mcm ni kat trengganu...slalunya sotong kecik je n tepung je menggelumbung mcm cekodok :D

    ReplyDelete
  5. Wow class of 78? I think having an alumni is so cool. You can stay connected with old pals from the yester years. The foods look so yummy, TK!!

    ReplyDelete
  6. Wah, what an experience! Lagi sebulan nak pindah Kerteh. Sampai KT nanti saya roger akak boleh? Hehe.

    ReplyDelete
  7. Abu Aiman-hehe..sorrylah I made you hungry tapi boleh tengok je lah kan..

    ReplyDelete
  8. CatInSydney- alamak tak dapat den nak nolong eh..but don worry Tganu punya makanan tak pedas. Mmmg tak pedas ikan tu. Dorang cater utk kucing sekali..See the black cat. The cat joined us that day aper..

    ReplyDelete
  9. Nat- Thanks Nat. It was just a coincidence. I was focussing on something else and suddenly the cat appeared and the photo turned out well.

    ReplyDelete
  10. zarin- nanti dtg kt hello i. I'll take u there. bwh jambatan kuala ibai tu je. Buat u turn kat bwh bridge tu!

    ReplyDelete
  11. RoseBelle- You are right. It's really exciting when u get to meet friends of yester years. Class of 78 means that it has been 32 years!! The teachers also attended the gathering yesterday!

    ReplyDelete
  12. Dragonflylanternshop- Hi Karen. They are really yummy!

    ReplyDelete
  13. FarahY- wah nak pindah kerteh ke dear?Nanti g mesra malllah ye! No problem..roger me when u r here!!!

    ReplyDelete
  14. hi, boleh tlg bg directions tak kedai ni kat mana? looks yummy! lets say kalau i dtg dr bdr KT, before the bridge ke after the bridge?
    slalunya kalau balik KT+nak makan grilled seafood kitorg g ke kelulut! hahaha bukan main punya jauh daaa! ;)

    ReplyDelete
  15. Wan- I ni bukan pandai sgt bg direction..From masjid putih u go straight tapi jgn naik bridge. masuk je jalan ke bwh bridge yg boleh buat u-turn ke bandar balik. Kat bwh tu je..

    kelulut jauh la...

    ReplyDelete
  16. TK..kita sangat2 terliur dah ni..
    suka sangat makan ikan bakar trengganu, coz diaorang cakap, ikan bakar t'ganu is the best..(thumbs up)*

    ReplyDelete
  17. uwaaaa.... i miss kuala ibai so much.. i was in kg tok adis before.. close to masjid terapung.. hehe... rindu seafood semua hehehe...

    btw cantik gambar2..

    ReplyDelete
  18. i miss terengganu sooo much lah TK..
    terengganu is such a beautiful place and will always be in my heart..

    ReplyDelete
  19. i suka ikan bakar tu nanti u lanjo tauuuuuuuuuuuuu

    ReplyDelete
  20. hehehe restoren bawah jambatan tu kan.. hehehe i like as well.. slalu ajak bebudak HQ kalu turun KT makan situ.. banyak pilihan and rega not so bad...

    Sop ekor stakat ni yg paling best kat Telanai on the way Kuala Berang.. yummy yummy.. masam masam dia ngam jek.. as well as ikan bakar Namprik dia... alahaiii kelaparan la ploks jadinye :)

    ReplyDelete
  21. Oh my! Your food pics look so delicious I'm practically licking my laptop screen .. uhuhu.. ni yg nak makan seafood ni ..

    MY LATEST ENTRY: Dude, where’s my car? Aishah’s version

    ReplyDelete
  22. TK,
    Bab makan ni no problem! Mmg nak pegi sgt ke KT tapi blm ada kesempatan dan masa yang sesuai!

    ReplyDelete
  23. TK...bestnya u mengajar kat ex-sekolah DYMM. Mesti susah ye nak buat sambutan,protokol,persiapan. mesti involved dgn byk pihak kan. I klu buat event dgn Ketua Menteri pun dah pening kepala...apatah lagi klu ngan Agong...

    ReplyDelete
  24. Will check your post about the Event!!^^
    and those sea foods hmmmmmm looks yummy! I am not vegetarian-I wish I am, well maybe one day.^^
    I don't eat meat for almost 5 moths now BUT I eat fish tho and that fish looks yum yum!!!! Oh I like sop tulang but not miss it now heheh. Love all those pictures as always.

    XOXO

    http://mignonesia.blogspot.com
    http://MignonesiaBoutique.blogspot.com

    ReplyDelete
  25. TK,

    bestnya food tu (haha..itu first comment)..n I like d part..ehem..belanja tu..anak ganu aci dak?
    hehe..

    sotong fritters look yummy..and kerang bakar tu reminded me of arwah my father..dia punya sos sedap..i could finish kilos of kerang with my younger sister..(but not anymore 4 both of us..terlebihlah gatal kulitnya nanti..haha..)

    :-)

    p/s - looking frwd to ur next post on d event.

    ReplyDelete
  26. There's not a lot of grilled seafood restaurants in my city. We don't have an abundance of seafoods even though we're right by the coast. I think it's so inviting to have a restaurant right by the lake (is it a lake?). The foods look delicious and with a reasonable price, I bet it's worth eating there often.

    ReplyDelete
  27. Hmmmm, I love seafood! Your food looks really nice, as always. You're real food junky. :D

    xxx

    ReplyDelete
  28. Hello TK,
    you sama betul dengan Cheqna tuh... senang pamer2 makanan begitu!! kapan dong mau bagi kesini..?! hahaha... just kidding!!
    Love your photos and the post!
    Thanks

    ReplyDelete
  29. adoyaiii.. terus jek lapar pagi2 tgk sume food tu..

    ReplyDelete
  30. TK...next week i balik KT!! hehehe

    ReplyDelete
  31. OoOoOO lama nye tak makan kerang!!! Mak I datang nanti I nak suruh dia seludup some for me ... I tell you .. I really miss eating all those food .. isk!

    ReplyDelete
  32. Salam TK
    Wow the table in the school hall look so grand..alot of effort must have been put into decorating it.
    Love all the food in the pix..best of all the place where you have it...very beautiful location. Laju je makan tempat cam gitu :)

    ReplyDelete
  33. Azmiezas- I agree with you. Ikan bakar Tganu mmg best!

    ReplyDelete
  34. LadyOfLeisure- I baru tau kat mana Kg Tok Adis tu. Dekat je dgn umah I cuma tu la, I tak berapa mengenali nama tempat2 kat sini.

    ReplyDelete
  35. fatenton- Tganu mmg cantik..utk tenang2kan fikiran and cuti2 pulau bolela datang sini lagi..

    ReplyDelete
  36. Ojah- Telanai tu Ive heard about it tp x penah sampai lagi..ntah2 kite berdua pernah bertembung kat mana2 tapi x kenal yek!

    ReplyDelete
  37. HidayahAsmawi- Here mmg seafood heaven tapi kalau org allergy kena bersabar byk je la.

    ReplyDelete
  38. Myza- Bilalah agaknya Myza nak sampai sini. Igt lg myza nak dtg sini taun lepas tp x jadi takut banjir. Ni nak masuk musim banjir balik dah ni..Kalau sampai jgn lupa hello tau!

    ReplyDelete
  39. Ila-ali- mmg byk persediannya..mmg byk protokol pun. Nevertheless, rasa seronok jugak dapat tgok Tuanku dari dekat..

    ReplyDelete
  40. Dita- Bagusnya kamu tak makan daging nih. Fish is good. I wish I could be like you..

    ReplyDelete
  41. Cheqna- Mmg susah nak dapat sos yg betul2 sedap! Kat situ oklah, not bad tapi ada kacang dm sos tu. I suka!

    ReplyDelete
  42. Xiao Yen Recipe- It's not a lake. I am not sure what is it called but it's close to a lagoon near the sea. I love eating at a restaurant by the sea.

    ReplyDelete
  43. Biana- Thank you Bina..yes, you are right! I am a food junky..

    ReplyDelete
  44. Nensa- ya..aku mmg senang pamer2 makanan gitu sebab aku suka makan!!! Sama juga dengan Cheqna. Cuma dia diet aku enggak. Kalau aku ke Indonesia pun kerna aku mau makan yg enak2!!!hehehe

    ReplyDelete
  45. nhalilah- sorry buat you lapar..dtg Tganu gimme a call. I blanja... Anyway thanx for dropping by dear!

    ReplyDelete
  46. Honeylanz- Nak suruh I belanja..?? Begheh!

    ReplyDelete
  47. Nana- Byknya makanan yg mak u nak kena seludup for you hehe..

    ReplyDelete
  48. Umihoney- yes, best makan kat situ.. you are sooo right! Laju je I makan hari tu.

    ReplyDelete
  49. Ermayum- bila nok balik ganunye..anytime babe! I blanje you!!

    ReplyDelete
  50. :) Hai TK :)
    KT tu jauh sangat le. :) But your photos sure look delicious. Yes... working in Hotel Equatorial Melaka. If you are heading south, just come and say hi k.. :) I'll belanja u the cakui that looks like te one in my photo
    (A bit on the busy side :)work wise and heart wise.. ) sigh...

    ReplyDelete
  51. just singgah semalam :D price tak la mahal pun :D

    ok la :D siakap dia best :p

    ReplyDelete
  52. Hi Hana!! ye la..I want the cakui ma..sure no problem nanti I nak jalan ke Melaka I cari u!!!

    ReplyDelete
  53. tmukmkd- murah tau kat situ!!! I suka sutun goreng je..

    ReplyDelete

Blog Widget by LinkWithin