Sunday, November 4, 2012

Raya Korban



Jumpa lagi..Seminggu raya  dah berlalu.. baru hari  ni nak share gambar raya korban. Lately ni, sebok memanjang. Dah ujung2 tahun nak cuti sekolah ni.. memang macam tu lah.. keje byk sangat. Esok our lower six students dah start exam STPM Modular. Tahun ni, lower six  pakai sistem semester. Kalau fail paper dorang kena repeat la. Anyway, this week minggu terakhir sekolah. 4 hari je lagi sekolah..

Back to cerita raya..Every year, TK sekeluarga memang akan balik ke Kelantan untuk sambut Hari Raya korban. Every raya, keluarga hubby mesti akan buat korban di rumah.  Di Kelantan, korban dibuat di rumah masing2 dan memang kebanyakan rumah ada buat korban sebab tu raya haji terasa kemeriahannya..

Pagi tu lepas sembahyang raya dan makan2 di pagi raya kami siap2 untuk korban..

Ini  makcik  TK masa lafaz akad jual beli lembu korban. Lepas akad jual beli, kita usap2 lembu tu..Lepas semua orang dah lafaz akad jual beli, kami pun tunggu turn..menunggu tukang sembelih pulak datang..This year, mak TK di Selangor pun amek satu bahagian dari korban ni, so TK wakilkan mak juga.

Tahun ni raya korban pertama for my baby khayra. Baby menjerit2  kesukaan nampak lembu...Masa ni baby baru bangun tidur..tak mandi lagi..Cousin baby,  tgh dukung dia .

Masa ni dah mandi dah..baby didukung oleh makcik TK . Pakcik tukang sembelih lembu tu still belum sampai lagi..Lama jugak menunggu dia

Tu dia pakcik tukang sembelih yang ditunggu2..Kami punya turn  yang ke 9 pagi tu...just imagine...so kami menunggu agak lama juga....and he had many more places to go at that time..Memang tiap2 kali korban kami akan gunakan khidmat pakcik ni..for so many years already. 




  Mak mentua tak sihat masa tu so we let Pok Mat yg pakai kopiah tu  uruskan semuanya sekali. Daging kemudian  disedekahkan or dihadiahkan pada orang miskin or sedara mara..Sementara the men uruskan daging, orang pompuan masak2 di dapur and served lunch untuk orang2 yang uruskan daging tu...

BTW, ni kek raya TK beli sehari sebelum raya kat kedai kek Cinta kat KB. Kat KB memang byk kedai kek and roti.  Sedap2 pulak tu roti dan kek kat sana. Kek ni ada diskaun sempena raya korban. Ikut tema raya la kek ni kononnya..Kek dijual dalam kotak moo moo..

 Moo moo cake ni  is a milk cake..so rasa susulah kek ni..cream dia  rasa lemak susu..sedap!!!

Next...biasanya lepas korban ramailah sanak-sedara and jiran-jiran yg ajak makan. Petang  tu kami dijemput makan di rumah sedara di sebelah rumah MIL. Ramai jugak tetamu yg datang termasuklah diriku yang tengah lapar masa tu...

Ni lauk typical orang jamu lepas korban di Kelantan..daging goreng and singgang daging..simple je tapi sedap to me...
 Ni makanan yg menaikkan selera- budu, sambal and ikan rebus goreng..sodap..

Ulaman2an . Altogether ada 8 jenis ulam..  I love kampung food yang simple2 camtu. Perut pulak tgh lapar masa tu..


Dessert - sagu dimakan dengan nisan dan santan..Sedap juga..To me semuanya sedaplah.. takde apa yg tak sedap sebab kita jenis bedal semua....hehe.

Tu je la gambar yg sempat di snap2 masa raya korban hari tu..Panjang umur murah rezeki boleh korban lagi Aidil Adha tahun depan.


Timakasih singgah blog TK!







29 comments:

  1. baby khayra yang comelllllllll:) pastu kan, i suke gile kat kek moo moo tu..comel gile.. pandai baker tu buat gitu..sedap eh kak? kek tu mmg die promotion masa raya korban jek ek kak? and and and... lauk pauk, ulam2 buduuuu arghh tidak, seriouslah i sangat lapar giler niiii... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kek tu mmg promo sempena raya korban..sekotak 10 hinggit..hari lain 13 ke 15 hinggit camtu..
      Budu yg menyelerakan hehe..haruslah btambah2 nasi klau pekena budu n ulam2an

      Delete
  2. Baru tau korban di buat di rumah sendiri, patutlah Eidul Adha di Kelantan meriah sbb gotong royong sesama ahli keluarga...

    ReplyDelete
  3. Moo Moo cake menarik, pandai sungguh peniaga ni menarik perhatian mengikut suasana dan perayaan.Ulaman, budu dan ikan rebus buat akak kecur air liur ni..

    ReplyDelete
    Replies

    1. Tu la..good ideakan..and memang laku katanya..
      Org kedai kata ramai org buat buah tangan pegi beraya.

      Delete
  4. mmg typical org kelate.... lps siap daging korban mesti buat goreng kunyit daging + hati + jantung + limpa... pastu buat singgang atau sup kan.... dan perut lembu rebus cicah air asam... rumah saya wajib menu tu.... huhuhu sedapnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye la..our family pun masak camtu jugak..cuma perut tu dah lama mak tak amek tiap2 kali korban...takde siapa nak uruskan..

      Delete
  5. Hi TK!
    Miss seeing you on here so often these days :-)
    Interesting photos... that Moo Moo roll is very cool - I have a friend who is mad about cows who would love that!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Nat..glad you were here..I have been so busy taking care of my little baby..so I have less time for blogging nowadays.

      Delete
  6. salam TK..selalu org cakap raya korban kat kelantan best kan..tenbam nya baby khayra..geram tgk dia..dah besar ye..geram jugak tgk lauk pauk tu..seronok kan kenduri kendara kat kampung..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup..memang best pun..seronok kenduri kendara ni..kenalah ringan tulang juga..:)

      Delete
  7. salam TK, sebab tu zaila tak boleh masuk blog TK sebab konpem lepas tengok gambar makanan menjejes ailio sebab teringatkan kesedapan makanan oghe Klate..owh how i miss my kampung:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pelah menjejes air liur pun..do come here ok..u r most welcome..:)

      Delete
  8. Sedapppnyer Lauk2 n Ulam2 tu.... Kek Moo - moo pun ader yerrrr....
    pernah nampak...tp x beli....nanti nak beli ler....nampak cam sedapp jugakk tuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap tau kek moo moo tu..tapi TK makan sikit je..very rich le..

      Delete
  9. Meriah raya kat sana..makanan pun meghioh gok..hehehe..

    tengok budu kecur liur ambe..haha..

    :-)

    ReplyDelete
  10. salam from england! thanks for sharing this, such a lovely post! delicious food all around! and brings back memories of the old days when my arwah dad did korban in our local mosque back in ipoh (before i got married and lived in england). kat sini we cannot slaughter animals openly, we do ibadah korban by ordering thru the halal butchers, they sort it out for us. we get the meat all cut up nicely, so we distribute to family and friends and cook some too...not the same as doing it yourselves like in malaysia. another way is to send money to poor countries thru islamic relief or other islamic organisations, so that the poor people abroad get the daging korban.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks for dropping by..u r welcome...
      I think whichever way the korban is carried out, yg penting is that we know the importance of it and we are sincere in doing it..bm/bi rojak ni..hehe

      Delete
  11. Salam Maal Hijrah TK & Slmt bercuti.
    Seronok tengok suasana korban di Kel...miss suasana gini bila merantau.
    lauk singgang dan daging goreng...pekena pula dg budu dan ikan masin mmg menambat selera.nampak menarik ke moo itu.babypun dah besar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam hajjah...
      Raya korban di Kelantan memang TK suka..bab2 makan tu mmglah..sgt2 suka hehe

      Delete
  12. fuuuhhh... sungguh tak tahan tengok makanan semua ni... esp dessert sagu hajau tu... lama tak buat... yummmmeeehhh....

    ReplyDelete
  13. cantiknya kek.. hehehe.. syg nak makan.. :)

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum my dear dik TK;)

    Lama rasanya tak 'tgk' TK 'bersiaran' di blog nii..sunyi sepi jee
    Cuti sakan ni dear!!
    Moga nanti khabaran yang indah2 yaa..InsyaAllah..

    Harap TK sihat2 bersama famili tersayang..Take care yaaa

    ReplyDelete
  15. sedap lerr kek tu tengok pada rupa. takde plak kat ganu neh.
    yum2...

    Tr, this is my new blog, my old blog can't use anymore. do follow me ;)
    http://breathinrainingdays.blogspot.com/

    ReplyDelete
  16. What i do not realize is in reality how you're no longer actually much more neatly-liked than you might be right now. You're very intelligent.
    You understand thus significantly when it comes to this topic, made me in my view consider it from so
    many varied angles. Its like women and men are not involved unless it is one thing to
    accomplish with Girl gaga! Your personal stuffs
    excellent. All the time handle it up!

    Also visit my website - Pro Collagen Cream

    ReplyDelete
  17. What's up i am kavin, its my first time to commenting anywhere, when i read this piece of writing i thought i could also create comment due to this brilliant paragraph.

    Take a look at my website :: Le derme luxe

    ReplyDelete
  18. Hi, i think that i saw you visited my site thus i came to “return the favor”.
    I'm attempting to find things to enhance my site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

    my web blog: uy Le derme luxe

    ReplyDelete

Blog Widget by LinkWithin