Thursday, September 2, 2010

Ramadhan Buffet @ Felda Residence KT

I guess everyone is in Raya mood already. Today is actually our last day of school before the Hari Raya Holidays which begins tomorrow until 18th of September. Pejam celik pejam celik dah nak abis tahun dah pun. Sekejap je masa berlalu. In school, we are all busy with the trial exams and my students are now sitting for their last paper of the STPM TRIAL exam. My son pulak is going to sit for UPSR right after Hari Raya. To all teachers, Happy Holidays ye!! When the school re-opens we will be busy with the REAL exams pulak.

Well, last week, we had our Iftar at Felda Residence in KT. I really love the scrumptious buffet spread at Felda Residence ni...Sedap sgt (ikut tekak I lah ye). I actually prefer Ramadhan buffet served at Felda Residence than other hotels in KT. Yg lain2 I tak berapa sikit.... To me Ramadhan buffet at Felda Residence is the best! Takde apa yg tak sedap and it's only RM45! Tempatnya pun tak crowded because the tables are limited (tak berapa banyak). For 2010 Ramadhan buffet, the hotel has 4 different menus to choose from. That day, I decided to choose the one with nasi Mandy, ketupat sotong and roasted lamb. Those 3 items are my favourite!!!!


Felda Residence KT

The beautiful view outside Felda Residence

Ramadhan buffet is served at Jintan Brasserie on the 17th floor of the hotel. Our table was table no 7

View from Jintan Brasserie on the 17th floor
Some of the food I tried....


Nikmatnya Nekbat!!! A very popular dessert in the East Coast.

Rojak


Lai Chee Kang which is also my favourite

Keropok Moni!!! Sedap tau keropok ni..



Nasi Mandy ni mmg sedap sgt2. I loike I loike I loike! Lagi satu, Daging Dendeng dia sedapnyalah..susah nak jumpa sedap mcm tu..

Roasted lamb with black pepper sauce. It's flavourful and the meat is tender. Sangat terasa rempah ratusnya.


Puas hati hari tu dapat makan nasi Mandy and kambeng yg sedap sgt2. Of course there is a variety of food but we just can't have them all...Buncit perut nanti...






36 comments:

  1. semua nye sgt menyelerakan ;)

    ReplyDelete
  2. waa..viewnya memang best..memukau mata memandang,..patut la TK suke..n paling menarik lai chee kang nye tu..maveles..

    ReplyDelete
  3. husband faten pun kalau ada job kat KT mesti stay kat felda ni..

    btw, happy raya TK.. i wish awal2 dah ni..
    maaf zahir & batin.. 0-0 yee heheh :D

    ReplyDelete
  4. wah meriah..meriah.. RM45? mmg affordable laa kan..

    ReplyDelete
  5. terliur tengok semua makanan you =)

    ReplyDelete
  6. nice view and i pulak teringin nak makan mandy rice tuh..huhu kena pi al diafah ni hikhik

    ReplyDelete
  7. OoOoO GREAT VIEW!!! what a way to buka puasa!! bestnye!!!! Food dia pun nampak sedap sangat!!! Sigh! tergugat iman nak sambung posa ni hik! hik!!!

    ReplyDelete
  8. oh my.. nice view nice food!! havent got the chance to iftar at KT.. selalu area dungun jek.. tak sempat kot nak gi cuba.. selasa dah nak balik kampung.. huhuhuuu..

    ReplyDelete
  9. teringinnya nak try nekbat sejak i dok tengok satu rancangan kat tv yang dorang melawat bazar ramadhan setiap negeri tu.. sedap sungguh nampak..

    ReplyDelete
  10. Roasted Lamb! Mak isah favorite! and mak isah don't know lai chee kang is available at your place too! nice!

    Happy holidays to you dear TK :)

    ReplyDelete
  11. TK Sensei,
    This is unfair! Nobody does buffet ramadan over here. Nak balik!!!!!! purrrr....meow!

    ReplyDelete
  12. lovely food! nekbat tuh rasa dia cemana?macam akok ke,dear?

    ReplyDelete
  13. naper cafe tu jintan ? what a classic kekeke lapar la tgk gambar :)

    ReplyDelete
  14. It is so interesting to see all the photos of food! it is very different to the food I am used to eating but I bet it was delicious!

    ReplyDelete
  15. The view from the restaurant is gorgeous alright. I'm reading your blog close to noon and haven't had lunch yet. Looking at the food pictures makes me hungry! They sure look good ^_^

    ReplyDelete
  16. Hi TK! Wah...semua nampak sedap!
    Eh...I tak pernah dengar Nasi Mandy. Jakun betul la I. Mungkin dah lama kat oversea ni, tak peka dengan makanan2 yang canggih2 namanya. My hubby pun tengok gambar sekali, dia kata nekbat tu sedap giler! Terliur dia tengok...:) My all time favorite kuih is, kuih belimbing!!! Sedap betul. First time I makan kuih tu masa kenduri kahwin I sendiri kat Terengganu. Nak makan banyak, orang semua tengok kita. So, dengan tak relanya, I tengok kuih belimbing tu lesap satu per satu di depan mata! huhuhu...balik nanti nak makan puas2! Memandangkan semua kengkawan I kat KL tu dalam mood raya, dan ada yg dah balik kampung...Selamat hari raya Aidilfitri, maaf zahir dan batin...:)

    ReplyDelete
  17. Joy-Hi Joy. Timakasih singgah sini. Food tu mmg menyelerakan..Kenyang hari tu..

    ReplyDelete
  18. Azmiezas- I suka lai chi kang..Mmg cantik view from tempat makan tu...

    ReplyDelete
  19. Fatenton- TQ dear. Same to you!!!Me too 0-0. Thanks for being such a nice blogger friend.

    ReplyDelete
  20. Maya Amir- worth the money..murah dan sedap..Puashati..

    ReplyDelete
  21. Pink Mama- kalau dekat bole I belanja you situ!!!

    ReplyDelete
  22. Zarin- I suka sgt nasi Mandy..Kalau terigin nak makan kena pegi cari..nak buat sendiri tak pandai!

    ReplyDelete
  23. Nana- Hi Nana! Have a wonderful Hari Raya di perantauan dear!!!

    ReplyDelete
  24. Tengok photo di blog yang ada masakan dan makanan ternampak sedapnya tu di bulan ramadhan ni, ialah tengok air sejuk pun terselah sejuknya time puasa ni. Salam aidilfitri buat Tk dan Family, semoga raya tahun ini lebih meriah. Doa saya agar bertambah makmur dan sejahtera di tahun mendatang. Maafkan salah dan silap saya selama berkenal di blog ini :)

    ReplyDelete
  25. Cik Jijah- I balik kampung hari Rabu! Selamat Balik kampung ye Jijah!

    ReplyDelete
  26. LadyOfLeisure- I jarang makan..tak biasa. Hari tu, I tried sedap pulak.

    ReplyDelete
  27. Mak Isah- Mak Isah suka roasted lamb juga ye! Samalah kite!! Lai chee kang ni mmg popular masa bulan puasa kat sini.

    ReplyDelete
  28. CatInSydney- Bukan ke baru je balik..?? Don worry dear! Your mom masak lebih sedap dari hotel tu!!

    ReplyDelete
  29. meenyusof- tak it doesnt taste like akok. It is actually bahulu tawar then you makan dgn air gula..

    ReplyDelete
  30. Ermayum-Nama Melayu di depan je 'Jintan' nama belakang 'brasserie' guna french word pulak..hehe

    ReplyDelete
  31. Susannah- Hi Susannah! Those are some of my favourite food. They are delicious!

    ReplyDelete
  32. RoseBelle- Hi Rose Belle! They look good and tastes good too!I just love the view from the brasserie..

    ReplyDelete
  33. NanainJapan- U suka kuih belimbing!I slalu beli tapi tak sedap. Kecewa betul. Nak kena cari yg betul2 sedap. Sapalah yg pandai buat agaknya.
    Lately ni Malaysians dok gila masakan Arab. Since ramai arab dtg sini for holidays, restoran arab tumbuh mcm cendawan. Nasi Mandy ni nasi arab..yg ada kambing or ayam kat atasnya.

    ReplyDelete
  34. Rad- Selamat Hari Raya to you too. Same here..minta maaf kalau ada salah silap terkasar bahasa.

    ReplyDelete
  35. kak.. selamat hari raya.. mintak maaf kot2 ade tersalah bahasa ye..take care:)

    ReplyDelete
  36. maya amir- same here. Selamat Hari Raya. Akak pun minta maaf kalau ada terkasar bahasa ye! U too take care dear!!!

    ReplyDelete

Blog Widget by LinkWithin