Friday, February 11, 2011

Steamboat..



During one of the evenings in KL recently, my son told me that he wanted to have steamboat meal for dinner. He said that he would prefer to have steamboat buffet at Restoran Nelayan Titiwangsa. Kebetulan kami tak jauh dari situ so we said oklah. Tersengih2 je dorang..Actually, dorang suka ke situ because they wanted to see the huge catfishes and terrapins at the restaurant . Tu je.. My children ni ..pantang jumpa zoo, petshops ke..or mana2 tempat yg ada binatang mmg suka sgtlah dorang..The other reason is because they wanted to watch the remote control car race near the restaurant..


At Nelayan Titiwangsa restaurant...


BTW, Nelayan Titiwangsa is a restaurant with panoramic view of Lake Titiwangsa and with 500 pax capacity. You can eat inside in air-conditioned comfort, or in the partially open-air wooden dining hall, cooled by fans and misters.They also provide for wedding reception, corporate dinners, birthday functions, family dinner and etc .


This huge restaurant is spread over a series of stilt houses separated by water features and ponds. There are some really huge catfish and terrapins kat situ ..

As soon as you take your seat, they will serve pickled mango and some peanuts. Peanuts nya dah habis licin..

The steamboat buffet at the restaurant includes a selection of Malay cuisine and a variety of steamboat items including seafood such as shrimps, crabs and stingrays.

While the steamboat (hot pot) is kept simmering, ingredients are placed into the pot and are cooked at the table.

The cooked food is usually eaten with a dipping sauce



Tgh diet so I had steamboat sikit dengan dengan sayur je..
Anak2 pulak tak makan sangat pun sebab dok sebok tengok ikan..

Sedia untuk dimakan..

Dessert


So, those were the food that I had.. Of course ada makanan lain for the steamboat buffet - mostly the Malay cuisine--noodles, rice and all the Malay traditional dishes. Macam biasalah, menu dia macam sama je dari dulu2 tapi yg penting the price is very reasonable and mengenyangkan. Kami selalunya makan steamboatnya sahaja . Make sure pegi dgn perut lapar barulah puashati makan kan..

Nearby the restaurant, there is a remote-controlled car racing track where enthusiasts stage miniature Formula 1 during day and night. Kereta semua kecik cinonet dan sangat laju. Malam-malam best jugak lepak kat tasik Titiwangsa ni .KLCC nampak cantik dari situ..



Restoran Nelayan Titiwangsa
LOCATION: Jalan Temerloh,
Off Jalan Tun Razak,
53200 Kuala Lumpur.
TEL: 03 – 4022 8400 / 4022 0748 / 4022 0749 / 4022 0756
FAX: 03 – 4021 3070
Email : info@nelayan.com.my

web site :
http://www.nelayan.com.my





28 comments:

  1. sini i pun tak pernah makan lagi sungguh menggoda jeruk itu

    ReplyDelete
  2. lama tak ke Nelayan Titiwangsa. kitorg selalu layan steamboat kat Johnny's ECM.

    ReplyDelete
  3. Salam my dear..:)

    Maaf yaa...rasa lama tak singgah ke teratak TK ..:)muncul setelah menyepi seketika..:)

    Tgk gambar2 tuu...memang menggoda kalbu!:):)
    Suka juga makan steamboat!!:)

    ReplyDelete
  4. Dah berpuluh tahun tak makan kat situ...kecur air liur tengok jeruk tu tapi awas jgn makan banyak2... itu sure Thai mari kan!! And your steamboat sure looks like tomyam!! Klcc sure looks beautiful at night!!

    ReplyDelete
  5. TK Sensei,
    Would anyone be angry if I jump into the lake to catch the catfish? purrrr....meow!

    ReplyDelete
  6. lamanya tak makan kat sini and lamanya tak ke sini ;-)

    ReplyDelete
  7. Ermayum- Klau u nak pegi anytime dear. Dekat je kan..Oklah kat situ buffet dia murah..byk bole makan.

    ReplyDelete
  8. Abu Aiman- Kita pulak lama tak ke Johnny.

    ReplyDelete
  9. Sis Tini- Thank you la kak..timakasih dtg sini..
    You take Care!

    ReplyDelete
  10. I am Amsterdam - Nelayan sekarang dah refurbished. BTW, I tak makan sgt jeruk mangga tu...tak berapa suka..tapi mmmg nampak sedap!

    ReplyDelete
  11. CatInSydney- Cats don't eat catfish! Sama2 ada misai!!

    ReplyDelete
  12. Zarin- ye la Nelayan ni dah bertahun2 dah kan..tak seglamour dulu. Kalau pegi pun sebab nostalgia..

    ReplyDelete
  13. Nampak sedap! I dengar steamboat is getting quite popular in Malaysia. wah, kena cubalah nampaknya. Nicely captured. Jeruk siam tak bagus ke? Dah berzaman tak makan jeruk. I guess I can live without it. :)

    ReplyDelete
  14. drooling tengok pic makanan ni semua esp the steamboat..

    ReplyDelete
  15. i penah dgr restoran ni tapi tak penah sampai.. pegi KL [pun sesekali, camne nak gi..heheheh

    ReplyDelete
  16. Sigh..Mak isah loves steamboat!

    That's a very nice place TK :)

    ReplyDelete
  17. Salam sejahtera TK
    Lama nian Umi tak gi situ. Selalu pass by but never singgah.Looking at the mouth watering pix make me wanna go..tak tau bila hehe

    ReplyDelete
  18. TK.. i pernah mkn steamboat kat sini..tapi i tak sukeeee.. maybe sb masa makan tu byk yg dah habis..so yg tinggal ala2 mcm nak bg anak kucing makan je..sedih2.. sebab i byr sama mcm org lain.. bila i suruh top up diorang kata 'dah habis'.. :(

    ReplyDelete
  19. Nana- I tak makan jeruk siam gak sbb..takut ma..
    Actually preserved fruit apa2 pun tak elok makan kan?..
    Kalau dah terliur sgt barulah makan..

    ReplyDelete
  20. LadyOfleisure- Kalau steamboat buat sendiri lagi best tau!

    ReplyDelete
  21. Umihoney- Hi Ummihoney! Umi rajin memasak and pandai memasak. Lebih sedap dari kat situ :)

    ReplyDelete
  22. Maya Amir- Takpe Maya, steamboat ada kat mana2. Ada byk lagi tempat lain yg better. Buat sendiri pun sedap gak :)

    ReplyDelete
  23. Fatenton- La kesiannya awak..Akak selalu pergi awal malam. So food byk lagi..tapi selalu pun akak hanya makan seafood dia. Yg lain2 tak amek pun.

    ReplyDelete
  24. Pn Isah- Teringat steamboat Mak Isah buat a few months back. Nampak sedap sangat!!!

    ReplyDelete
  25. lama gile tak pegi sini.. dulu2 dok kolej ukm kat tepi tasik titiwangsa ni.. pernah la beberapa kali buat dinner kolej kat sini.. down memory lane.. hihihi..

    ReplyDelete
  26. oh3...dh lame x view blog teacher... mknn2 tu mcm best je.. hu3.. nyum3....

    ReplyDelete
  27. TK,
    Wah.. sedap ye tengok the steamboat spread! Tambah kalo makan beramai dengan family, lagi happening :)

    * the only steamboat yang saya pernah try was at Suki (kat Carrefour Sri Petaling). kuah tomyam dia pedas gile, sedaaaap! :D

    ReplyDelete
  28. For those of you who are purchasing Faucets,we realize that this is one of the most important purchasing decisions you will make. You have made the best choice in choosing one of our Bathroom Sink Faucets,Kitchen Faucets or Shower Faucets, as they are constructed of the highest grade materials to ensure that your new Faucets lasts forever. You can be confident in your purchase as each item comes with a no hassle 30 day return privilege.

    ReplyDelete

Blog Widget by LinkWithin