Friday, February 18, 2011

Impiana Resort Cherating



Semalam jalan2 kat Screaming Mommy, I read her post about Impiana Cherating ni. Hari ni I pulak nak share gambar2 kat Impiana Cherating ni. Gambar2 ni dah dekat 2 bulan diperap tapi baru nak posting.

Well, the first time I stayed at Impiana Resort Cherating was about 9 years ago and I was there for a meeting( used to work in Pahang for 4 years).Teringat dulu2 masa ngajar kat Pahang byk kena attend meetings and courses everywhere in Pahang. Jauh2 pulak tu tempat meetingnya- dari Kuantan ke Genting Highland, ke Bukit Fraser, ke Cameron Highland and sampai ke Rompin. Seronok jumpa ramai kawan2 from all over Pahang and at the same time dapat cover semua interesting places in Pahang.

After 9 years, I was there again at Impiana Cherating 2 months ago for an unplanned holiday. Hubby had a meeting in Kuantan and at the last minute he decided to take us along. I chose to stay at Impiana sebab tempat tu nostalgialah konon. Just felt like visiting the place again. After 9 years, the hotel still looks the same to me and I love the place..still....It's really a nice place to relax and unwind. Tak crowded and it's also a fun place for children. They can enjoy kite flying, swimming in the pool, cycling or just have fun at the beach.... Eventhough the sea was a little rough at that time , the air was cool and refreshing and we did enjoy our stay at Impiana.

waking up to the peaceful sound of the ocean and the spectacular sunrise view

The swimming pool - anak2 tak ke mana dah once dah masuk pool tu. Dorang dokla situ dari pagi ke tengahari sampai kulit hangus hitam legam

Anak2 seronok sgt cycling sana sini..I pun join skali. Bukan selalu boleh naik basikal kembar 2 camtu..

The beach- home to exotic sea turtles..From May to September you might get a chance to see the turtles . Di musim tengkujuh, kalau nak main2 pasir kat beach tu bolelahkan..Kalau nak mandi manda memang nak cari pasal...bahaya!



There's a warning - Have to beware of jellyfish!

Kalau rasa tak puas main chess yg kecik tu boleh la main giant chess ni..

The playhouse yg kiut miut...

Kopi Club - the coffe house


Nasi lemak and mee mamak wrapped in banana leaf. Tu je la yg specialnya. Instead of cedok nasinya, dorang dah bungkus siap2 dalam daun pisang. Buffet spread for breakfast was okaylah tapi tak byk choice sgt. Kalau nak keluar cari breakfast outside pun bole jugak.

Tak taulah bila nak bercuti2 Pahang lagi..Bandar Kuantan pun dah bertahun-tahun tak singgah..rindu nak pegi tapi tak sempat nak menyinggah..



Have a wonderful weekend friends!



38 comments:

  1. wahhh.. nice view..
    dulu pernah dok sebelah impiana ni.. suria cherating..

    ReplyDelete
  2. nmpk best laa impiana ni.. i tak penah lagik stay sini..swiss garden penah..next time, nak try sini plak *padahal org kuantan*..hehehe

    ReplyDelete
  3. sis i bulum sampai mana mana impiana adakah hanya tinggal impian hehehe but cherating looks good eh i should go and take a peek at the pennyu one of these days

    ReplyDelete
  4. TK Sensei,
    Kalau basikal kembar tu ada bakul, boleh bawak Angelina sekali kan? purrr....meow!

    ReplyDelete
  5. weekend treat kt sini best ni...

    ReplyDelete
  6. Cantiknya! Kita last sampai Cherating mahu 15 tahun yang lalu kot, hehehe

    ReplyDelete
  7. TK<

    No wonder selalu jam je jalan ke Cherating/Impiana, lovely place..tak pernah ke Impiana but early November last year we went to stay at Santuary Resort for our dept's weekend away..Impiana looks much better :) ..it was during rainy season so each families buat hal sendiri kat our apartments..hehe..

    may be we were there at the same time? I haven't make any post of it..

    have a good weekend too!

    :-)

    ReplyDelete
  8. i suka stay impiana cherating ni...paling suka coz bilik dia guna blinds suma and hasya suka sgt coz bilik dia besar gilos tapi last masa stay kat sini 2 yrs ago, hasya demam teruk and sudahnya 3 hari we all berdua terperap dalam bilik and order room service je... lepas tu tk sempat2 lg nk stay sini lg...

    ReplyDelete
  9. The bike looks fun.. kat sini bermacam basikal ada. Yang duduk kat belakang tu boleh tipu2 kayuh he..he..

    ReplyDelete
  10. such a nice resort, as usual yr pic semua cantik2.. paling i suka pic yang ada bantal oren tu, view sangat cantik..
    kalau pergi sini kena musimnya boleh tengok turtle lah ye, bestnya!

    ReplyDelete
  11. kitorg yg rumah kat kuantan je ni pun dah a few times saja2 gi tido cherating, will try impiana next.

    ReplyDelete
  12. Nhalilah- Igt lagi hari tu takde keje I lepak2 kat corridor Impiana sambil ngintai2 xtvt orang2 kat Suria cherating. Dekat sangat Suria and Impiana.

    ReplyDelete
  13. Maya Amir - okla Impiana tu..Biasanya camtula..dah kita org situ, memang kita takde reason sgt nak dok hotel kat tempat kita sendirikan :)

    ReplyDelete
  14. Ermayum- Byk sgt hotel kat area Cherating tu. Pilih satu mana yg u suka. I pun teringin nak tgok penyu bertelur.

    ReplyDelete
  15. CatInSydney- I'll be very happy to take you along..tapi kena duduk diam2, jangan lompat sudahlah! I bawak laju..rempit style..hehe

    ReplyDelete
  16. Joy- Hi Joy! Yup..weekend ke ..or just anytime, it's really nice 2 b there.

    ReplyDelete
  17. Madam Sooyaree- Nanti balik holiday kat Malaysia..boleh gi situ!

    ReplyDelete
  18. Cheqna- I tak pnah pegi Sanctuary Resort. Masa musim hujan kadang2 if u r lucky the weather is OK mcm hari tu when we were in Impiana. Cuaca sgt ok. Kami balik je, terus hujan lebat non stop. I pegi hari tu dekat2 new year.

    ReplyDelete
  19. Zarin- I pun suka tingkap dia with the blind, cantik. Dulu2 I pegi siap ada kelambu silk lagi..cantik. Skrg dah tinggal tiang katil yg dah togel..hehe

    ReplyDelete
  20. IamAmsterdam- Last week, I nampak ada satu makcik and the hubby kayuh basikal kembar tu kat depan rumah I ni. Jarang nampak tau..Kat sini, I rasa naik basikal ni tak sesuai..panas you!!!Berpeluh2 ketiak..hehe

    ReplyDelete
  21. LadyOfLeisure- TQ dear. I suka view kat situ. All the rooms face the ocean taklah mcm setengah hotel ada yg nampak ocean ada yg tidak..

    ReplyDelete
  22. AbuAiman- Ye la duduk hotel kan rasa relax je. Suka suasananya walaupun dekat sgt dgn rumah..I pulak nak try tempat lain next time.

    ReplyDelete
  23. Pernah Mak isah dengar pasal Impiana Resort Cherating ni...Looks so nice
    Tq for sharing TK :)

    ReplyDelete
  24. Salam TK

    Cantik gambar2 yg TK ambil ni.
    Impiana Hotel ni mmg menarik...dgn bilik dan view tepi pantai...menarik sekali. pernah dok sini masa bengkel jabatan 5 thn lepas..semua ok kecuali foodnya kurang best sikit..

    ReplyDelete
  25. Bungkusan macam nasi lemak tu.....cun!

    ReplyDelete
  26. gambar-gambar u ambik semua cantik sgt... tempat2 cantik pun jadi bertambah cantik :-)

    ReplyDelete
  27. being having alook at your pics on the blog, i think they are stunning

    ReplyDelete
  28. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  29. Dear TK,
    Read this last week but had no time to drop a comment! This place is wonderful! I will take note of the places you have visited and have holiday! :) Beautiful photos TK!

    ReplyDelete
  30. wahhhhh cantiknye!!! I tak pernah gi ... maybe one day nanti :D

    ReplyDelete
  31. Pn Isah- Hi Mak Isah! Happy to see u here. Bila Mak Isah nak dtg Semenanjung???

    ReplyDelete
  32. DapurMamasya- Betul tu..makanannya kurang sikit...

    ReplyDelete
  33. dilaohdila- TQ..and thanks for dropping by dear!!!

    ReplyDelete
  34. Yatt- Thanks Yatt for dropping by and tqvm for the compliment too :)

    ReplyDelete
  35. canvas artwork- Hi! TQ for the compliment !

    ReplyDelete
  36. NanainJapan- Thanks dear Nana for dropping by. I know you had been so busy..

    ReplyDelete
  37. NanaInUK- Hi Nana! Nanti balik Malaysia bolelah jalan2 East Coast pulak ye..

    ReplyDelete
  38. Kitorang baru jer book untuk stay kat Impiana ni bulan 6 nanti dapat early bird discount 60% book guna fastbooking.com satu malam RM140 jer kitorang amek 2 malam. Hopefully berbaloi-baloi la gi sana nanti..

    Nak tumpang tanya sis TK..kalau nak lunch or dinner kat luar hotel kat mana paling dekat and paling best yer? Kat pekan Chukai tu ke?

    ReplyDelete

Blog Widget by LinkWithin