Friday, November 4, 2011

Breakfast In Marang


Hari tu, in one of my previous posts entitled "Cheese Tart" , I mentioned about a pregnant friend of mine who craved for cheese tarts. Kawan I yg mengidam tu dah pun melahirkan anaknya through a C-section ...The c-section was performed 3 days ago but unfortunately there were some complications..Now, this friend of mine is in the ICU and she has been there for 3 days now. Yesterday I visited her for the first time and her situation really worries me. My friend is still unconcious and looking at her condition, I menangis tersedu-sedan dalam bilik ICU tu semalam. It must be very hard for the husband. Dia dan saya sama2 takde sedara mara di sini. Her family is on their way here from KL . Hopefully she'll be better soon...Kesian baby dia tak dapat dipeluk dan disusukan ibunya lagi....She gave birth to a healthy baby boy weighing 4.25 kg. Begitulah pengorbanan ibu bertarung nyawa nak melahirkan anak. Bole tahan jugak besar baby dia...Semoga my friend tu cepat sembuh..I nak sgt tgok semalam baby dia tapi tak dibenarkan. Only the parents are allowed to see the baby..


Cerita hari ni pulak..., this morning, we had breakfast at Marang. Jarang2 kami ke sana sebab jauh..tapi anak2 mintak nak makan nasi berlauk kat tempat favourite dorang kat Gerai Mak Uda ni. Kedai ni mengadap laut kat Marang tu.

Best makan breakfast mengadap laut...Walaupun laut tak berapa tenang di musim tengkujuh ni....jiwa ni rasa tenang melihat kebesaran Allah...

Pemandangan dari gerai Mak Uda di Marang
Pulau Kapas dari jauh...Cuaca sekarang muram je...mendung memanjang

Kat Gerai Mak Uda, lauknya...ikan merah dan ikan keringnya ikan talang. Jarang ada kedai guna ikan merah untuk nasi berlauk. Biasanya ikan tongkol (ikan ayer). Sayurnya pulak ada nenas, bendi dan timun. Kat kedai lain bisanya ada timun je.. BTW, nasi berlauk ni makanan breakfast orang Kelantan tapi kat Terengganu pun senang jumpa. Yg susah jumpa ialah yang betul2 sedap cam kat Gerai Mak Uda ni..


Nasi Berlauk kat sini walaupun mahal sikit tapi puas hati sebab sedap sangat!!!




OKlah gotta go..Selamat Hari Raya Aidil Adha semua! Enjoy your holidays. Enjoy your raya. I beraya di KB. Esok baru nak bertolak ke KB.





18 comments:

  1. Semoga your friend will recover well. Itulah besarnya pengorbanan ibu. Mmmm...bestnya breakfast tepi laut.

    ReplyDelete
  2. Cantiknya view... Makan sambil kena angin.. Syok!

    ReplyDelete
  3. So sorry to read that your friend is so unwell... it must be very worrying for you.
    Prayers and thoughts go out to her and you both.
    x

    ReplyDelete
  4. wah tgk pun dah lapa nie.. ;)

    ReplyDelete
  5. macam makan tgh hari

    hope yr friend recover soon tak tau lak c sec pun leh jadi cam tu ye kenape ye?

    ReplyDelete
  6. so sorry to hear bout your friend sis.. kenapa leh jadik mcm tu? die ade complication ape kak.. sedihnye..ari ni, sume blog yg i pegi sume ckp psl sakit..even tadik i nak tulis psl sakit jugak, tapi something went wrong with my hp, terus takleh post..

    omaiiii! lauk tu sgt menggoda i kat jb ni! hehe

    ReplyDelete
  7. chantekknyer view tewww.. ehehe

    ReplyDelete
  8. Dearest TK,

    sad to read about your friend, I know how it feels in that situation as I'd gone through that when a close family member was in ICU few months back.

    So I'm praying for your friend and family, never lose hope, with lots of du'as, care and love, insyaAllah she'll recover soon...and may the family stay strong...amiin.

    ReplyDelete
  9. Saya pernah lalu ke situ setiap kali nak ke Dungun. Bila time hujan, tak berani nak pergi dekat sebab ombaknya besar..

    ReplyDelete
  10. MMalay Kadazan Girl-TQ for the wish. Alhamdulillah my friend dah recover...

    ReplyDelete
  11. Syani- best tau skali skala makan tepi laut...

    ReplyDelete
  12. Nat- TQ Nat for the prayers. My friend is now resting at home and is getting much much better.

    ReplyDelete
  13. iina- Hi Iina! Happy to c u here..

    ReplyDelete
  14. muyamer- u r sooo right..mmg makan cam tghari pun. Kalau makan camtu for breakfast. I wont take rice anymore for lunch. Tak lunch pun xpe..
    Timakasih for the wish utk my friend. Dia dah ok.

    ReplyDelete
  15. Maya Amir- TQ dear Maya for the wish and prayers. Akak doakan maya sentiasa sehat2 tau!

    ReplyDelete
  16. en me- comment dr makkah ke ni.Mahal tau comment ni. Really appreciate it. Hari2 tgok posting en me kat sana. Rindunya tanah suci! Minum air zam2 ketika dahaga..nikmat sgt rasanya

    ReplyDelete
  17. Cheqna- TQ for the wish and prayers. My friend dah ok skrg. Baby pun dah ok.

    ReplyDelete
  18. Oasis- Betul! Betul! Betul! (Gaya upin ipin hehe) Akak pun naik takut bila tgok ombak besar tapi hari tu ok..

    ReplyDelete

Blog Widget by LinkWithin