Tuesday, May 8, 2012

Pasar Jelawat

Assalamualaikum everyone...

Lately ni I have less and less time for blogging..tapi nak jugak berblogging. Nak buat macamana..blogging ni dah jadi mcm hobi dan tabiat. Biarlah orang tak baca blog kita pun..What I like about blogging ni kadang2 buat otak berjalan..ialah... because everyday we would be thinking what we would blog about next....Bila kita blogwalking pulak, banyaklah kita singgah2 di blog2 orang, dapat byk info, new recipes, discover new things and get to know other bloggers...Seronok jugak. Bila lama tak blogwalk rasa mcm banyak yg kita ketinggalan. Bila kawan2  ada posts baru pulak, excited je nak ke blog kawan2..so everyday I have something to look forward to...cuma  masa je yg tak mengizinkan nak berlama2an ngadap blog. Kejap2 terdengar suara yg nyaring menjerit2. Si baby la tu...

Hari ni TK upload gambar2 ambil kat Pasar Jelawat masa balik KB last week. Everytime balik KB berangan nak ke sana- sini. Last sekali tak ke mana pun lebih2 lagi dah ada baby ni. Nak tinggal dia walau sekejap pun tak sampai hati..Last week  sempat singgah pasar Jelawat je, yang kita mesti pass by on d way balik KT.  Kat pasar Jelawat pun I belasah amek gambar..Singgah pasar tu nak beli sayur sebenarnya..
To me, pasar2 di Kelantan memang happening, ada macam2..murah pulak tu!!! Duduk kampung memang mewah dengan makanan...


 Ni putik tembikai yang kiut miut untuk dibuat sayur..sedap tau! Kat KL memang tak jumpa!

Sekarang ni musim buah jagus/gajus..banyak bergayut2 kat pokok..TK suka masakan Terengganu gulai lemak sayur yang letak buah gajus tu.  Sedap giler!!!

Ni ketupat dengan sambal ikan. Very traditional -sambal ikan bungkus dengan daun pisang.

 Kuih topi favourite anak2

Musim buah mangga dah nak berakhir...kata penjual buah tu..

 Laksam and Laksa Penang di packing2..RM1 satu bungkus. Actually semua jenis makanan kat pasar tu dipacking singgit2. .Kuih-muih 4 singgit. Sedap pulak laksam tu..kuahnya lemak ikan banyak wpun singgit je...Kat kampung, bekfast 2 ringgit dah kenyang sangat.


  Kuih favourite TK

Tapai ubi..

 Oklah..tu je gambar2 untuk kali ni..Gambar2 semua saya edit dgn instagram..Konon2nya...orang berinstagram kita pun nak berinstagram jugaklah walaupun sangat malas nak upload gambar..


17 comments:

  1. TK Sensei,
    Where is this Pasar Jelawat? Tak nampak ikan Jelawat pun? Nak gi etek.... purrr.....meow!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat area Bachok dear. Bukannya pasar jual ikan jelawat!! It's the name of the small town where the market is situated.

      Delete
  2. wow gambar2 TK menggoda selera =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mesti belum breakfast lagi tu..hehe

      Delete
  3. saya memang suka mkn ulam2 nih. Kalu balik klate sure singgoh ayam percik yati kat berek12.
    senang2 tu singgah la yer blog saya tentang tempat2 makan best di www.blogmakanbest.blogspot.com dan kalu bulih demo polo la skali k? bereh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya dah penah pegi your blog..No problem. I will polo u

      Delete
  4. Buah yg berbelang hijau tu buah tembikai ke? Tapi kenapa tangkainya mcm tangkai labu, besar sangat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jenis2 tembikai kot..saya beli and masak masuk dalam gulai ikan.

      Delete
  5. everytime i masuk blog akak.. i get very excited sbb gmbr2nye sangat menerujakan hati i..eh ade ke word ni cikgu? hehehe..and another thing, i suke gile sbb baca cite2 kat t'ganu & kelantan..makanan2 yg wallahhh! suke sgt ok?:) i suke yg ulam-ulam tu sis..lps tu suke gak yg kuih topi tu..kuih favourtie akak tu ape nama die eh?

    ReplyDelete
  6. jangan risau, cikgu TK ni pun tak reti penggunaan bm yg betul..hehe
    Teruja jugakle dgn pujian2 maya tu. Nanti dtg Tganu akak blanja :)
    Kuih fav akak tu kuih beko namanya..

    ReplyDelete
  7. Salam TK.Baby sihat ke? kalau balik kg....pasar antara destinasi yg dituju sbb suka tengok mcm2 yg dijual terutamanya bhg makanan dan murah pula tu.kuih lipat dan ketupat nasi sambal ikan tu favorit.biasa kalau dr KT ke KB selalu singgah pasar Jertih...beli baulu panas dlm pasar.
    re; ttg Kamal Ataturk, ada baca dlm satu blog, org Turki kata dia mati dan ditanam mcm biasa,mrk tak pernahpun dengar kisah Kamal Atatuk tidak diterima bumi.

    ReplyDelete
  8. alhamdulillah baby sihat. TK mmg suka ke pasar di mana2 pun. Suka tgok sayur2 hijau..fruits yg colorful..and of course tengok makanan untuk dimakan..Makan tu yg penting..

    ReplyDelete
  9. I thot u nak cakap pasal ikan Jelawat..hehe..

    Bestnya nampak kuih muih tu...and betul lah, tengok all the sayur n ulam2 letak macam tu teringin nak duk kampung, taklah membeli yang dah pre-packed dan mahal "giler"..hehe

    I agree about blogging, menulis ni (even if syok sendiri..haha), buat minda bergerak..decided to do it as stress-reliever [that's why tak mboh tulis yang serius2 sgt - i leave that to others :-)]..and by blogwalking byk info yg dapat.

    don't worry, I do read yours..even thou kadang2 lambat cos I prefer to take time membaca friends' writings rather than simply leave my marks [but i do that to others as a show of my "appreciation" of them dropping by :-D ]

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seronok duduk kampung..byk makanan and cheap too..
      Thanks Cheqna..it's so nice to have you as a blogger friend..

      Delete
  10. salam TK, sori dah lama x berkunjung teratak maya TK ni..hihi..nama jer pernah dengar pasar jelawat tp sampainya belum lagi la..serius giler, geram sangat2 tengok gambar2 yg TK ambik ni..rindu sgt nak makan makanan tradisional & ulam2 segar camtu..rasanya tapai ubi tu dh 10 thn x makan.jambu golok buat sayur,ermmm..sedapnya..kuih akok tu favourate la..tu la org kata kan,makanan kat kampung jugak la yg best & segar dr ladang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila nak balik kampung?? TK suka tapai ubi goreng...sedapnyalah..

      Delete
  11. kuih cucur dan roti sardin yg saya jual kat pasar jelawatlah..tp sekarang ni sedih sbb xleh jua dah..

    ReplyDelete

Blog Widget by LinkWithin