Monday, August 13, 2012

Bazaar Ramadhan KB


Salam u ols..berjumpa kita lagi..sebelum  kita semua bercuti,  balik kampung and beraya. You all balik beraya dimana tu??? Tahun ni, TK akan balik Selangor dulu, kemudian baru balik Kelantan. Alhamdulillah, tahun ni cuti raya panjang sikit. So, sape yg suami isteri kampung jauh2 bole take turn beraya di kampung masing2.

Sepanjang Ramadhan ni,  3 weekends kami balik berbuka puasa kat rumah MIL di KB. Memandangkan kami duduk  di KT ni, bolehlah selalu2 jenguk dorang sebab taklah jauh mana KT ke KB kan.. Memang seronok berbuka puasa rumah MIL. She would cook our favourite food. Kadang2 kesian tengok MIL yang gigih memasak..tapi nak buat macamana kan??Anak2 and cucu punya pasal. Last week dia buat kerabu daun mengkudu for me which is my favourite..For my children, dia mesti buat onde2 and butir nangka. My children tak makan yg beli punya..sebab dorang kata tak sama cam tok ma dia buat. Mak dorang sendiri mmg tak pandai buat apa2 pun hehe..

 Everytime balik KB,  kami akan singgah kat Bazaar Ramadhan di  belakang stadium Kota Bharu.  Memang happeninglah bazaar tu.. Just nak share gambar2 makanan kat bazaar tu.. tapi kualiti gambar tahap handphone je la ye.. A few days ago, TK ada baca di blog sorang kawan blogger ni.. dia kata dia rindu sgt kat kampung dia di Kelantan and of course dia mesti rindu makanan2 di Kelantan. Ala ciannya dia..Jangan sedih2lah ye...I can understand la why..Bulan puasa kat Kelantan memang meriah..in many ways.. makanan, shopping dan penghayatan Ramadhannya juga.




 Dinasour ???


 Kuih talam yg bermcm2 jenis
TK suka amek gambar benda yg berwarni-warni

Kuih Koci favourite TK...sedap!!

Burger Raja...

TK tak pernah try..kelapa + lemon??

Cantik dan sedap..

Salad Telur Puyuh..rajinnya dorang goreng telur puyuh..kecik2 gitu

Ikan pari bakar memang ummph!




 Som Tam- our favourite juga..
Kambing golek ni pun sedap..daging dia lembut je

Tengok ni pun geram..


Keropok lekor pedas...sgt sodap.. favourite anak2 tapi ni dkat bazaar Ramadhan Paka, Terengganu.

Next week mesti bandar KT and KB sesak bila semua dah pulang ke kampung..Selamat Balik Kampung ye! Hati2 di jalan raya..


20 comments:

  1. waahh TK....sedappp nyerrr kuih2 tu....azue aritu x berkesempatan nak pegi bazar ramadhan di KB...sempat pegi wakaf che yeh jerk soping2...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lama dah tak pegi wakaf che yeh..lalu je situ...
      Suka jugak g wakaf che yeh...mcm2 ada!

      Delete
  2. Aaaarrrgghh....TK Sensei ni zalimlah! Lapar tengok gambar tu. macam mana rasanya dinosaur bakar tu? har har har *evil laughs*

    ReplyDelete
  3. Alamak!! Saya pun rindu kampung sy jugak! Rinduuuu makanan kampung...rindu berpuasa kat Kelantan..tapi apakan daya... waa... sedihnyaaa!! Ramadhan cepat berlaluuu...seronok dpt tgk gambar, terubat rindu kat kampung siket.. hohohooo... =(

    ReplyDelete
  4. salam TK..terliur sungguh tengok gambar2 TK nih..semua kuih muih tu sedap..bestnya TK dapat blk kampung juga bulan pose ni kan, dapat makan macam2..saya pun rindu gak nak balik ganu ni..rindu nak makan kuih sana..air kelapa + lemon tu pernah cuba tapi tak best sangat yg ada jual kat sini..

    ReplyDelete
  5. Bestnya bazaar kat sana!! Banyak pilihan... semua menarik dgn kaler2 yg ceria :-)

    ReplyDelete
  6. i bile tgk tajuk bazar ramadhan, hati i debar2 sebab i tau, i akan tgk gmbr2 makanan yang sungguh2 lahai temptingnye..u kalau amek gmbr makanan, boleh buat ailio ni menjejes kuar tau kak..heheheh..

    akak..instagram akak ape? mehlah share..alaaaaa...gmbr akak kat blog ni pun i dah suka tau..mesti lagik gempak kat instagram tu:)

    ok..i nak wish selamat hari raya & maaf zahir batin.. takut takdan nak wish before raya ni..:)hati2 di jalan raya ye kak.. *hugs*

    ReplyDelete
  7. Bestnya Bazar Ramadhan sana, banyak choice dari kat KL ni

    ReplyDelete
  8. aduh... pengsan tengok gambar foods kat pasar ramadhan. mcm2 ada. best gile.

    ReplyDelete
  9. Salam TK...
    Saya pun tiap kali balik KB mesti gi belake stadium tu... suko beli daging + lemok bakar.. pastu beli murtabak hajah halimah... hihihi... sedap

    ReplyDelete
  10. dinasour ?? dinasour bakar?? erkk... terbeliakk biji mata den. HAHA
    boleh dok pos bawak balik sini ?? hehee...
    burger raja tu cam bestt jeee....macam tak muat nak ngappp jerrr

    ReplyDelete
  11. this friday baru nak pegi kelantan. for the first time, sayang...bukan bulan ramadhan dh. kalo dok mesti ada peluang nak jumpa n rasa

    ReplyDelete
  12. kak TK.. up lah entry raya.. suke tgk gambar akak:)) especially gmbr makanan2..heheheh...

    ReplyDelete
  13. Selamat Hari Raya buat TK sekeluarga...

    Banyaknya makanan yang jarang saya lihat ada di sini... best2

    ReplyDelete
  14. wow cantiknya kuih talam n agar2 tue!!!teringin gak..hee..hi..blog walking here..selamat hari raya..singgah ler blog sy gak kat http://precioushandsatelier.blogspot.com/ tgk bunga2 cantik mekar dlm cara berbeza ssuai utk deko umah anda...

    ReplyDelete
  15. Salam Tk. wpun dah habis Ramadan dpt tengok gambar2 bazaar Ramadan di Kel sikit sebyk dpt hilangkan rindu jugak....teringat sgt dg suasana bazaar Ramadan di Kel.....dah lama tak berkesempatan jejak kaki.nengok mcm2 makanan...kuih-muih...puding yg cantik dan menarik..nampak sedap belaka.dinasour bakar...apa tu..

    ReplyDelete
  16. all ur photos...speechless. U r pro!

    ReplyDelete
  17. k.TK..update blog pls..hahah..sebab everytime dtg sini, bukak gambar bazar ramadhan ni, lapooooo jek manjang..heheheh..akak, letak lak gambar makanan2 raya, dera pulak perut i kat jb nih..hehehe

    ReplyDelete

Blog Widget by LinkWithin